Achtergrond Toestelturnen Meisjes

agd-banner

 

Toestelturnen meisjes, (eerder gekend als Artistieke Gymnastiek Dames, AGD) omvat vier toestellen: Sprong, Brug, Balk en Grond
De meisjes van onze keurploegen nemen geregeld deel aan wedstrijden waar zij dan ook aan deze vier toestellen hun oefeningen turnen.

agd-sprong

 

Sprong

De sprong illustreert de explosiviteit van de turnster. De punten die de jury toekent zijn gebaseerd op de moeilijkheid van de beweging, de houding van het lichaam, de hoogte van de zweeffase en de landing. De hoogte van het paard is 1,25 meter. De turnster begint haar sprong met een aanloop van maximum 25 meter.

 

 

 

agd-damesbrug

Brug met ongelijke leggers (damesbrug)

De brug met ongelijke leggers is ongetwijfeld het meest spectaculaire toetel in de damescompetitie. De gymnasten bewegen zich al zwaaiend van de lage (1,60 m) naar de hoge legger (2,40 m), wisselen daarbij van greep en voeren vluchtdelen en salto’s uit.

 

 

 

 

 

agd-balk

Balk

Vaak beslist dit toestel, van 1,25 m hoog, 10 cm breed en 5 m lang, over winst en verlies. De balkoefening moet een combinatie zijn van sprongen, draaien, gymnastische en acrobatische series en evenwichtsstanden. De turnster moet de volledige lengte van het toestel gebruiken. De oefening mag de maximumtijd van anderhalve minuut niet overschrijden.

 

 

 

 

agd-vloer

Grond

Op dit toestel kan de gymnast haar sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek ten volle benutten in een combinatie van acrobatie en dans. De oefening wordt uitgevoerd op een verende vloer van 12×12 meter en gebeurt op muziek. Tempo, originaliteit, technische beheersing en presentatie zijn de sleutelelementen voor een hoge score.